Partidul Democrat din SUA îl dă în judecată pe Trump și Rusia, denunțând perturbarea scrutinului prezidențial

Partidul Democrat din SUA îl dă în judecată pe Trump și Rusia, denunțând perturbarea scrutinului prezidențial
Publicat: 20/04/2018, 19:23

Procesul a fost intentat la o instanță judiciară federală din Manhattan (New York).

Partidul Democrat acuză că membri ai echipei de campanie a candidatului republican Donald Trump au conspirat cu Administrația de la Moscova, inclusiv cu servicii secrete ruse, pentru a afecta imaginea adversarei democrate, Hillary Clinton, inclusiv prin atacuri cibernetice care au vizat serverele formațiunii politice.

În afară de Donald Trump, printre persoanele reclamate se numără fiul președintelui, Donald Trump jr., ginerele, Jared Kushner, și un asociat, Roger Stone.

Potrivit Partidului Democrat, echipa de campanie a lui Donald Trump „a acceptat cu plăcere ajutorul Rusiei” înaintea scrutinului prezidențial din 2016.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.

Serviciile secrete americane: Vladimir Putin a ordonat influențarea scrutinului din SUA pentru subminarea sistemului democratic

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

„Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA.

„Principala concluzie este că președintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacității sale de a fi aleasă și afectarea eventualului mandat prezidențial. Vladimir Putin și Administrația de la Moscova au dezvoltat o preferință clară pentru republicanul Donald Trump”, precizează raportul. „Vladimir Putin și Administrația Rusiei au încercat să crească șansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton și prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenții de informații americane sunt de acord cu această concluzie. Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie”, subliniază raportul.

„Abordarea Moscovei a evoluat pe parcursul campaniei electorale din SUA, după analizarea șanselor electorale ale celor doi candidați principali. Atunci când Rusiei a început să i se pară că Hillary Clinton probabil va câștiga alegerile, campania rusă de influențare a început să se concentreze mai mult pe subminarea viitorului său mandat prezidențial”, adaugă Raportul serviciilor de informații. „Campania Rusiei de influențare a scrutinului american a urmat o strategie care combină operațiuni ale serviciilor secrete, de genul activităților cibernetice, cu eforturi deschise ale instituțiilor guvernamentale ruse, ale presei de stat, ale intermediarilor și utilizatorilor plătiți din rețelele de socializare – troli. Rusia, la fel ca fosta Uniune Sovietică, are o tradiție de efectuare a unor acțiuni secrete de influențare a campaniilor electorale americane prin acțiuni ale agenților de informații și materiale de presă pentru discreditarea candidaților percepuți ca fiind ostili. Serviciile secrete ruse au lansat operațiuni cibernetice vizând ținte asociate cu scrutinul prezidențial desfășurat în 2016 în SUA, inclusiv structuri ale principalelor partide. (…) Serviciul rus de informații militare probabil a inițiat în martie 2016 operațiuni cibernetice contra scrutinului prezidențial. Operațiunile GRU au vizat compromiterea conturilor personale de email ale unor oficiali și politicieni din cadrul Partidului Democrat. (…) Apreciem, cu o mare încredere, că GRU a utilizat persoana prezentată cu pseudonimul Guccifer 2.0, site-urile DCLeaks.com și WikiLeaks pentru a face publice date ale victimelor operațiunilor cibernetice”, subliniază raportul.

Rusia, care manifestă de mult timp „dorința de subminare a ordinii liberal-democratice occidentale”, ar putea continua să recurgă la atacuri cibernetice și la propagandă pentru influențarea viitoarelor alegeri, atât în Statele Unite, cât și în țări aliate. „Considerăm că Moscova intenționează să implementeze învățămintele extrase din această campanie ordonată de Vladimir Putin împotriva SUA pentru a influența alegeri în întreaga lume, inclusiv în țări aliate ale Statelor Unite”, au atras atenția agențiile de informații americane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...